Zorgverzekering

zorgverzekeringDe basisverzekering voor de ziektekosten is een verplichte verzekering voor iedere Nederlander. Tot je 18e ben je in Nederland gratis meeverzekerd bij je ouders op de polis. Daarna moet je zelf een verzekering afsluiten. Daarvoor betaal je een flinke premie, maar krijg je in een aantal gevallen ook zorgtoeslag van de overheid.  Weet je niet (meer) precies waar je op moet letten bij een zorgverzekering? Op deze pagina leggen we het uit.

Soorten en dekking
In Nederland kennen we een basisverzekering (verplicht) en (optionele) aanvullende verzekeringen. De verplichte basisverzekering dekt bijvoorbeeld de kosten voor een bezoek aan de huisarts of een ziekenhuisopname bij een beenbreuk.

Veel kosten, bijvoorbeeld voor fysiotherapie en tandheelkunde, worden niet gedekt door deze basisverzekering. Hier kun je een aparte aanvullende verzekering voor afsluiten. Bij veel verzekeraars staat de tandartsverzekering zelfs helemaal los van de aanvullende verzekering. Bij andere verzekeraars kun je bepaalde modulen (vaak gebaseerd op levensfases) uitsluiten of juist extra verzekeren.

De meeste zorgverzekeraars werken ook met sterren of bepaalde waardes voor een aanvullende verzekering. Die waardes staan voor de hoogte van de dekking, maar kosten je over het algemeen ook meer premie. Bedenk dus vooraf wat je nodig hebt en in welke mate. Vergelijk ook verschillende verzekeraars met elkaar. Het is de moeite waard! Elk jaar kun je vóór 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Voorwaarden
Verzekeraars mogen in sommige gevallen eisen stellen aan toelating tot een bepaalde verzekering. Soms is het ook gebaseerd op de verzekering die je hiervoor had. Had je bijvoorbeeld eerst een aanvullende verzekering van twee sterren en wil je nu voor drie sterren verzekerd zijn bij een nieuwe zorgverzekeraar, dan kan deze organisatie bepaalde documenten willen beoordelen, jouw medisch dossier bijvoorbeeld.

Wat kost een ziektekostenverzekering?
Een gemiddelde basisverzekering, zonder vrijwillig eigen risico kost in Nederland ongeveer € 1.100 euro per jaar. Het bedrag wisselt per zorgverzekeraar. Een aanvullende verzekering heb je in verschillende prijsklassen (al naar gelang de dekking en/of leeftijd). Op de websites van verzekeraars kun je heel eenvoudig een online offerte opvragen. Er zijn ook diverse vergelijkingssites, waar je alleen maar je wensen hoeft in te vullen. De beste verzekering voor jou komt dan automatisch naar voren.

Let op: verplicht eigen risico
In Nederland kent de zorgverzekering het zogenaamde ‘eigen risico’. Naast de maandelijkse of jaarlijkse premie die je betaalt, heeft iedereen een verplicht eigen risico. Dat is in 2014 een bedrag van € 360,-. Bepaalde kosten, bijvoorbeeld voor medicijnen, vallen onder dit eigen risico en moet je dus zelf betalen, bovenop je premie. Houd daar dus altijd rekening mee. Je kunt je eigen risico ook uitbreiden met een vrijwillig eigen risico. Op die manier betaal je minder premie, maar loop je ook het risico bij een opname meer zelf te moeten betalen.

Tip
Vraag op je werk of er een collectief is waaronder jij en je eventuele partner je tegen een korting kunnen verzekeren.