Wat is een hypotheek eigenlijk?

Het belangrijkste verschil met een gewone lening is dat bij een hypotheek de woning als onderpand voor de lening dient. De geldverstrekker die jou het geld leent, wil er zeker van zijn dat je het geld ook weer terugbetaalt. De hoogte van de lening hangt daarom niet alleen af van je inkomen, maar ook van de waarde van het huis dat je wilt kopen. Mocht jij de rente en/of aflossing niet meer kunnen betalen, dan kan de geldverstrekker jouw woning opeisen. Hij zal de woning verkopen om zo het geleende geld weer terug te krijgen. Dit noemen ze executeren. Jij geeft het recht van hypotheek en wordt daarom hypotheekgever genoemd. De bank ‘neemt’ de hypotheek en wordt daarom hypotheeknemer genoemd.

Startershypotheek
Bij sommige geldverstrekkers kun je net iets meer lenen dan op grond van je huidige salaris mogelijk zou zijn. Zij gaan ervan uit dat je in de toekomst meer gaat verdienen en de hogere maandlasten dan dus wel kunt opbrengen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je meestal een hbo- of wo-opleiding hebben afgerond, moet het je eerste koophuis zijn, mag je niet ouder zijn dan 35 en moet de hypotheek aan de NHG-voorwaarden voldoen. De precieze voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Dit soort hypotheken is ook wel bekend onder de naam startershypotheek.

Verwar deze startershypotheek niet met de startersleningen die veel gemeentes verstrekken. Bij een starterslening van de gemeente is een eventuele opleiding geen uitgangspunt. Kijk dus altijd even bij de gemeente waarin je wilt gaan wonen wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een starterslening.

Betrouwbaar advies
Het afsluiten van een hypotheek is waarschijnlijk een van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven. Het gaat om veel geld en het heeft consequenties voor een lange periode van je leven. Weet daarom precies welke verplichtingen je aangaat en welke risico’s je loopt, zowel op de korte als op de lange termijn. Verdiep je  goed in de materie, neem uitgebreid de tijd om de informatie op deze site te lezen. Begin bij Hypotheekvormen en neem vervolgens alle verschillende varianten goed door. Of láát je informeren en ga in zee met een betrouwbare financieel adviseur.

Wil je meer weten?
Neem dan via onderstaand formulier contact op met een betrouwbare adviseur

De ingevulde gegevens worden verstuurd naar: H.G. Financiële Coaching B.V. , ingeschreven in het register van de AFM onder nummer 12018139.