Hypotheekrente

hypotheekrenteTijdens je zoektocht naar de hypotheekvorm die het best bij jou en je wensen past, moet je ook nadenken over de rente. Wil je een variabele of een vaste rente? En als je voor een vaste rente kiest, voor hoeveel jaar wil je die rente dan vastzetten?

Variabele rente
Bij een variabele rente is de rente die je voor je hypotheek betaalt, over het algemeen gekoppeld aan de rente in de markt. Dat betekent dat je bij een rentestijging direct meer rente gaat betalen.

Hypotheekverstrekkers rekenen vaak de marktrente plus een renteopslag om hun kosten te dekken. Die renteopslag kunnen ze gedurende de looptijd wijzigen. Daardoor kan je variabele rente zich iets anders ontwikkelen dan de marktrente.

Vaste rente
Bij een vaste rente zet je het rentepercentage dat geldt op het moment dat je je hypotheek afsluit, voor een bepaalde periode vast. Door de rente 5, 10, 20 of 30 jaar vast te zetten, heb je meer zekerheid. Je weet wat je maandlasten zijn voor de periode waarvoor je de rente vastzet. Tussentijdse rentestijgingen worden niet aan jou doorberekend. Voor deze zekerheid moet je wel betalen. Over het algemeen geldt hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het rentepercentage dat je gedurende die periode moet betalen.

Je kunt er overigens ook voor kiezen je hypotheek op te delen en voor een gedeelte voor een variabele rente te kiezen en voor een deel de rente vast te zetten.

Rente kort of lang vastzetten?
Wanneer je de rente voor bijvoorbeeld 5 jaar vastzet, dan moet je na die periode weer kiezen hoe lang je de rente vast wilt zetten. Is de rente intussen gestegen, dan gaan je maandlasten omhoog. Wanneer de rent is gedaald, gaan je maandlasten omlaag.

Als je de rente voor langere tijd vastzet, bijvoorbeeld 20 jaar, dan heb je al die tijd dezelfde maandlasten (m.u.v. een lineaire hypotheek).

Laat je financiële positie het toe een risico te nemen, of ga je liever voor zekerheid? Dat blijft een lastige, maar vooral persoonlijke keuze. Laat je daarom goed adviseren. Er zijn tenslotte allerlei omstandigheden die van invloed kunnen zijn op jouw keuze.

Vergelijken loont
Vergelijk niet alleen de rentepercentages die verschillende hypotheekverstrekkers bieden. Maar kijk ook naar de afsluitkosten. Die willen ook nog wel eens verschillen. Houd er bovendien rekening mee dat als je je hypotheek moet verlengen, de hypotheekverstrekker je dan vaak een hogere rente aanbiedt dan diezelfde hypotheekverstrekker aan mensen aanbiedt die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Dit noemen we het continuatietarief. Het is zeker verstandig te kijken of het oversluiten van je hypotheek naar een andere aanbieder niet voordeliger is.

Wil je hypotheekrentes goed vergelijken?
Vul dan onderstaand formulier in!

De ingevulde gegevens worden verstuurd naar: H.G. Financiële Coaching B.V. , ingeschreven in het register van de AFM onder nummer 12018139.