Wel of geen makelaar?

wel of geen makelaarNaast een financieel adviseur is het in veel gevallen ook aan te raden een makelaar in te schakelen wanneer je op huizenjacht gaat.

Wel een makelaar
Een makelaar kan je helpen bij het zoeken naar een leuke woning. In dat geval plaats je een zoekopdracht. Samen met de makelaar bepaal je wat je woonwensen precies zijn en in welke prijsklasse je zoekt. Dan gaat de makelaar voor je aan de slag. Hij houdt dagelijks het huizenaanbod bij en brengt je op de hoogte als jouw droomhuis erbij zit. Bij de bezichtiging van een huis, gaat de makelaar met je mee. Hij weet waar op gelet moet worden. Zo weet hij ook precies wat een huis waard is en wat dus de juiste prijs is. Bij onderhandelingen kun je profiteren van de onderhandelingservaring en kennis van de markt die een makelaar heeft. Ook neemt een makelaar je veel regel- en administratief werk uit handen zoals het plannen van afspraken en bezichtigingen het opstellen en nakijken van het koopcontract.

Geen makelaar
Natuurlijk ben je niet verplicht een makelaar in de arm te nemen. Je kunt ook alles zelf regelen. Bedenk dan wel dat je over voldoende kennis van zaken moet beschikken. Als je die niet hebt, dan kun je via internet een stuk wijzer worden. Maar dat houdt in dat je veel tijd moet hebben. De huizenjacht kan je behoorlijk wat energie kosten. Tot slot is het ook mogelijk een makelaar voor bepaalde diensten in te huren. Als je bijvoorbeeld zelf al een huis op het oog hebt, dan hoef je geen zoekopdracht meer te plaatsen, maar kun je een makelaar vragen mee te gaan tijdens de bezichtiging. Eventueel kun je hem ook inschakelen voor de onderhandelingen.