Verhuizen: zelf doen of uitbesteden?

verhuizenEn dan is het zover. De verhuizing staat voor de deur. En ook daar komt meer bij kijken dan je van tevoren kunt inschatten. Misschien heb je al ervaring met verhuizen. Hoe dan ook, wij zetten nog even op een rijtje waarmee je rekening moet houden.

Verhuizen kan op allerlei manieren. Alles zelf doen en regelen kost niets, behalve tijd en energie. En in een drukke periode met het regelen van een hypotheek, onderhandelen en bieden, kan dat je veel waard zijn. Je kunt de verhuizing ook geheel of gedeeltelijk uitbesteden. Bijvoorbeeld door een verhuisbedrijf in te schakelen voor het vervoer van de inboedel, die je zelf hebt ingepakt en ook zelf weer uitpakt.

Zelf doen
Alles zelf doen lijkt de meest goedkope optie. Maar je kunt van tevoren berekenen of dat in jouw situatie ook zo is. Een auto of busje huren kost € 60 tot € 135 per dag. De brandstofkosten komen daar nog bij. Maar misschien ken je wel iemand met zo’n busje of heb je er zelf een. Vrienden en familie inzetten bij de verhuizing is ook niet altijd eenvoudig te plannen. Vaak kunnen ze op heel uiteenlopende momenten, als het jou niet uitkomt. Je kunt natuurlijk wel allerlei materialen huren die het verhuizen vergemakkelijken. Een boedelbak, steekwagentje, dekens of verhuisdozen bijvoorbeeld. Je kunt ook een doe-het-zelf-verhuispakket aanschaffen. Bovendien behoort het huren van een verhuiscontainer tot de mogelijkheden. Daar laad je je spullen zelf in en vervolgens levert het verhuisbedrijf de container af voor je nieuwe huis.

Verhuisbedrijf
Ligt je nieuwe huis ver van de oude of heb je vrij veel grote spullen te verhuizen? Dan kun je kiezen voor een professionele verhuizer. Daar hangt een prijskaartjes aan, maar dan gebeurt het wel goed en veilig. De kosten zijn vaak afhankelijk van de afstand van de oude tot de nieuwe woning en de bereikbaarheid van beide woningen. Prijzen van verhuisbedrijven kunnen erg verschillen. Vraag daarom altijd bij twee of meer bedrijven een offerte aan. Oh, en vergeet niet dat verhuizen op zaterdag altijd duurder is!

Verhuisvergoeding
Als je een nieuwe werkgever hebt, of dichter bij je werk gaat wonen, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een verhuisvergoeding. In veel gevallen kun je dan ook een vrije dag krijgen om te verhuizen. Vraag het even na bij de afdeling personeelszaken!

Tips

  • Maak een verhuis-checklist: een voorbeeld vind je hier.
  • Inpakken is best lastig: hier let je op.
  • Zoek je een verhuizer bij jou in de buurt? Kijk dan eens op nnn.nl.

Zie je als een beer tegen de verhuizing op of wil je gewoon goed voorbereid aan de slag gaan? Print dan snel deze checklist uit. Dan weet je precies wat je wanneer moet doen en zie je niets over het hoofd.HIER vind je de printbare versie van onze checklist.