Waar wil ik wonen?

waar-wil-ik-wonenAls je op zoek bent naar een huis, dan is het belangrijk je af te vragen waar je wilt wonen. Wil je dicht bij je werk wonen, of blijf je liever in het dorp bij je familie? Misschien wil je juist wat meer vertier in de buurt en kies je voor een grote stad.

Minder huis voor je geld
Hierbij moet je je natuurlijk wel realiseren dat als je voor die grote stad kiest, je minder huis voor je geld krijgt. Koop je op het platteland voor €200.000 een aardige eengezinswoning, in Amsterdam heb je daar nog niet eens een bovenverdieping voor.

Wanneer je aan de grens woont en daar ook wilt blijven, kan het de moeite waard zijn de huizen over de grens eens te bekijken. Soms zijn de huizenprijzen net over de grens, verrassend veel lager dan in Nederland.

Doorslaggevend
Wellicht is het verstandig bij je keuze niet meteen voor dat droomhuis te gaan. Zie het als een eerste stap. Let daarbij dan meteen op de verkoopbaarheid over 3 à 5 jaar. Overweeg bijvoorbeeld een kluswoning of een buurt in opkomst. Raadpleeg wel de bestemmingsplannen en lees de wijkaanpak van de gemeente. En als je een appartement koopt, bekijk dan ook de investeringsplannen van de Vereniging van Eigenaren goed.

Wanneer je twijfelt tussen verschillende gemeentes, kan het wel of niet bieden van startersleningen door de gemeente misschien de doorslag geven. Of wellicht de hoogte van de gemeentelijke belastingen.