Startersregelingen

Startersregelingen voor starters op de woningmarktStarters zijn erg belangrijk voor de woningmarkt en moeten daarom een kans krijgen. Er bestaan dan ook verschillende regelingen voor starters om ze die kans te bieden.

Nationale Hypotheek Garantie
Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) profiteer je van een behoorlijke korting op de hypotheekrente. Deze korting geven geldverstrekkers, omdat zij er met deze garantie zeker van zijn dat de lening wordt terugbetaald. Ook als jij in de financiële problemen komt en de hypotheek niet meer kunt betalen. Bij een lening met NHG staat het Waarborgfonds Eigen Woning namelijk garant voor de terugbetaling aan de geldverstrekker. Je betaalt wel een eenmalig bedrag voor NHG. Wil je er meer over weten, kijk dan op nhg.nl.

Het is echter niet zo dat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen per definitie een restschuld “kwijtscheldt”. Hiervoor gelden diverse regels, die de afgelopen tijd ook strenger zijn geworden. Laat je hier vooraf goed over informeren. Het (moeten) verkopen van een woning is geen prettige omstandigheid. Er zijn dan ook diverse verzekeringsoplossingen om dit risico te verkleinen. Bijvoorbeeld een woonlastenverzekering bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Starterslening
De Starterslening is een extra lening bovenop je hypotheek. Op deze manier kun je het verschil tussen wat de bank je maximaal wil lenen en wat het huis kost overbruggen. Zo’n 200 gemeenten in Nederland verstrekken deze lening. De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste 3 jaar daarvan betaal je geen rente en aflossing. Als je inkomen daarna genoeg is gestegen, ga je rente en aflossing betalen. Is dit niet het geval? Dan kun je een hertoetsing aanvragen en betaal je een maandlast die past bij je inkomen.

Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) staat een kaartje waarmee je kunt zien welke gemeenten een Starterslening hebben. Gemeenten beslissen op basis van ontwikkelingen op de lokale woningmarkt of ze een Starterslening aanbieden. Ook bepalen ze zelf de voorwaarden waaraan je moet voldoen.