Single starter

irisdejongWie: Iris de Jong 28 jaar
Werk: ICT-specialist bij de gemeente
Inkomen: € 30.000 per jaar
Spaargeld: ja, maar niet veel
Huidige woonsituatie: in een huurhuis
Woonwens: een gezellig appartement in het centrum van Zwolle

“Ik wilde heel graag een appartement kopen. Dat is een investering in de toekomst, zo zie ik dat tenminste. Maar dat is geen eenvoudige klus, zeker niet als je in je eentje een huis wilt kopen. Ik heb helemaal geen buitensporige eisen, maar ik wilde wel graag in het centrum blijven wonen. Ik heb me dus eens goed verdiept in de hypotheekmaterie. Zo las ik dat er bijvoorbeeld mogelijkheden zijn waarbij je ouders je financieel kunnen bijstaan. Maar helaas kunnen die van mij zich dat niet veroorloven. Ook heb ik op diverse websites mijn maximale hypotheek berekend, maar telkens werd ik teleurgesteld. Het appartement dat ik op het oog had, kon ik daarmee niet kopen.”

Starterslening
“Ik ben toen naar een financieel adviseur gegaan. Samen hebben we mijn financiële situatie uitgebreid bekeken. Hij wees me op de mogelijkheid een huis te kopen met de zogenaamde Starterslening. We hebben ter plekke de sneltoets op de site van de Nationale Hypotheekgarantie gedaan. Daaruit kwam naar voren dat ik met mijn salaris de benodigde hypotheek van 168.000 euro niet zou kunnen krijgen. Dat wist ik natuurlijk al, maar onderaan de uitkomst van deze berekening, stond ook direct vermeld dat ik in aanmerking zou kunnen komen voor een Starterslening van 29.100 euro.”

Zo geregeld
“Ik heb bij de gemeente geïnformeerd en ik kwam inderdaad in aanmerking voor een Starterslening. Dus ben ik het onderhandelingsproces ingegaan. Het is zelfs gelukt om nog wat van de prijs af te krijgen. Toen had ik dus opeens mijn eigen appartement. De verkoper wilde er het liefst dat de koop direct in zou gaan. Maar mijn financieel adviseur had me al gewaarschuwd dat de doorlooptijd bij een Starterslening iets langer is dan normaal. Ik heb dus ook de oplevering dan ook twee maanden uitgesteld. Toen de koop eenmaal rond was, ging mijn financieel adviseur voor me aan de slag. De eerste hypotheek was zo geregeld. Vervolgens heeft hij bij de gemeente een aanvraagformulier voor de Starterslening opgevraagd en vervolgens opgestuurd naar de SVn*. Zes weken later was de financiering rond en kon ik de koop definitief maken. Nog altijd ben ik erg blij dat ik naar een financieel adviseur ben gestapt. Hij heeft me echt op weg geholpen en nu ben ik de trotse eigenaar van een mooi appartement in het centrum van Zwolle.”

* De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Bereken de hoogte van de starterslening voor elke gemeente.