Samen wonen, samen kopen

36_dennisgrootWie: Dennis Groot (24 jaar) en Naomi van Houwelingen (23 jaar)
Werk: beide fulltime, als teamleider in een supermarkt resp. assistent accountmanager
Inkomen: ongeveer € 55.000 per jaar
Spaargeld: nee
Huidige woonsituatie: beide woonachtig in een huurhuis/studentenwoning.
Woonwens: eengezinswoning

Dennis: “We wisten niet goed wat we konden lenen en hoe we het moesten aanpakken.  Wel hadden we al snel door dat een huis kopen op beide fulltime inkomens niet verstandig is. Zeker niet als je nog wat financiële ruimte over wilt houden om leuke dingen te blijven doen, zoals op vakantie gaan. Want dat doen we graag en dat willen we ook in de toekomst blijven doen.”
Naomi: “Ook heeft het een hele tijd geduurd voordat we het eens waren over de plek waar we wilden gaan wonen. Ik wilde graag terug naar het dorp waar ik bijna mijn hele leven heb gewoond en waar een groot deel van mijn familie woont. Dennis zag dat niet zo zitten en wilde een woonplaats met wat meer voorzieningen. Na lang bakkeleien zijn we uitgekomen op Purmerend. Goed bereikbaar, volop voorzieningen en nog redelijk in de buurt van mijn familie. We hebben uiteindelijk een leuke starterswoning kunnen kopen in een groene en rustige woonwijk.

Stukje zekerheid
Dennis: “We zijn voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie gegaan. Daarmee creëer je toch een stukje zekerheid. Als je de hypohteeklasten op een gegeven moment niet meer zou kunnen opbrengen, moet je je woning verkopen. Maar als die in waarde gedaald is, zit je mooi met een restschuld. Dat voorkom je met NHG, want dan betaalt het Waarborgfonds onder bepaalde voorwaarde deze restschuld aan de geldverstrekker. In ruil voor deze extra zekerheid geven geldverstrekkers een korting op de hypotheekrente. Wij hebben maar liefst 0,6% korting gekregen. Dat scheelt toch weer aanzienlijk in de bruto maandlasten. Wel waren we 1% aan kosten kwijt, maar die zijn weer fiscaal aftrekbaar.”
Naomi: “We hebben nu dus een leuke woning en ook nog geld over om te sparen. Volgend  jaar willen we een rondreis door Zuid-Afrika maken.”