Oplevering van je huis

opleveringDe oplevering is de laatste fase van het koopproces. Voordat je naar de notaris gaat voor het passeren van de aktes, mag je het huis dat je koopt nog één keer zien. Bij deze zogenaamde ‘schouw’ kijk je samen met je makelaar of het huis nog in dezelfde staat is als toen je het kocht. Is het niet mogelijk de woning voor oplevering te bekijken, dan kun je een opleveringskeuring laten uitvoeren. Na het ‘schouwen’ kun je de hypotheekakte en transportakte bij de notaris gaan ondertekenen en ben je officieel de nieuwe eigenaar van de woning.

Oplevering nieuwbouwhuis
Is je starterswoning een nieuwbouwhuis? Bedenk dan dat nieuwbouwhuizen zelden vlekkeloos worden opgeleverd. Een deel van de ‘gebreken’ kun je zelf wel constateren. Maar voor bouwtechnische zaken heb je toch echt een deskundige nodig. Daarom is het aan te raden een opleveringskeuring te laten uitvoeren. Tijdens deze keuring loop je met de aannemer en degene die de opleveringskeuring voor jou doet, door de hele woning. Alle aangetroffen gebreken of tekortkomingen in de afwerking worden genoteerd in een rapport. De aannemer moet na deze opleveringskeuring de genoteerde punten zo snel mogelijk aanpassen.

Het is handig om ook zelf bij deze keuring aanwezig te zijn. De inspecteur treedt tijdens de oplevering op als uw adviseur en behartigt uw belangen en loopt met u tijdens de oplevering de gehele woning door en noteert alle aangetroffen gebreken, voor zover de bouwdelen bereikbaar zijn; van een opleveringskeuring ontvang je altijd een rapport waarin alle verbeterpunten genoteerd zijn. Deze punten moeten door de aannemer zo snel mogelijk aangepast worden.