Lineaire hypotheek

 lineaire hypotheekEen lineaire hypotheek lijkt het meest op een gewone lening. Je lost in gelijke delen af. Dus bij een hypotheek met de gebruikelijke looptijd van dertig jaar, oftewel 360 maanden, betaal je elke maand 1/360 van je hypotheekschuld terug. Na elke aflossing is je hypotheekschuld weer kleiner en dus wordt het te betalen rentebedrag steeds lager. Dat betekent wel dat je ook steeds minder rente fiscaal kunt aftrekken. De hoge maandlasten die je bij een lineaire hypotheek voornamelijk bij aanvang hebt, nemen gedurende de looptijd van de hypotheek steeds verder af. Aan het eind van de looptijd heb je geen schuld meer. Bij een lineaire hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht.

Voordelen

  • Je lost tijdens de looptijd van de hypotheek de totale schuld af.
  • De maandlasten worden steeds lager, je krijgt meer bestedingsruimte.
  • Het is een eenvoudige, heldere hypotheekvorm.

Nadelen

  • In de loop van de tijd neemt je belastingvoordeel af. Een nadeel dat alleen maar groter wordt naarmate je meer gaat verdienen. Hogere inkomens hebben immers een hogere aftrekmogelijkheid (52%). Van die mogelijkheid maak je bij een lineaire hypotheek dus steeds minder gebruik.
  • Je lasten zijn aan het begin relatief hoog. Een lineaire hypotheek is daarom minder geschikt voor mensen met een laag inkomen. Bovendien is het voor deze groep vaak niet haalbaar, waardoor banken hen niet accepteren voor een dergelijke hypotheek.

Wil je weten hoeveel je kunt lenen met een lineaire hypotheek?
Vul dan onderstaand formulier in!

De ingevulde gegevens worden verstuurd naar: H.G. Financiële Coaching B.V. , ingeschreven in het register van de AFM onder nummer 12018139.