Inboedelverzekering

inboedelverzekeringJe moet er niet aan denken: brand in huis of inslaande bliksem. Met een inboedelverzekering kun je je daar financieel tegen verzekeren. Uiteraard verschilt het per verzekeraar tegen welke oorzaken je gedekt bent. Veel verzekeraars werken met verschillende modules.

Als je een inboedelverzekering gaat afsluiten, wordt gevraagd naar de waarde van de inboedel. Hiervan kun je zelf een schatting maken. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken hiervoor diverse inboedelwaardemeters. Veel verzekeraars geven de garantie dat zij bij schade geen beroep doen op onderverzekering als het verzekerde bedrag wordt geïndexeerd. Er kunnen wel aanvullende verplichtingen gelden, bijvoorbeeld iedere vijf jaar de meter opnieuw invullen.

Wat kost een inboedelverzekering? 
De premie die je betaalt voor een inboedelverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de premie hoger in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en andere steden die als ‘riskant’ worden bestempeld. Ook de verzekeringsvoorwaarden zijn in deze steden minder gunstig. Zo is er vaak een verplicht eigen risico voor diefstal en inbraak en worden sieraden, audio- en videoapparatuur en contant geld meestal niet volledig verzekerd. Als je veel kostbare spullen bezit, kun je jouw verzekeraar vragen de dekking af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.

Beveiligd? Korting!
Veel verzekeringsmaatschappijen geven een aantrekkelijke korting op de premie als je een beveiligde woning hebt. Een beveiligde woning heeft statistisch namelijk een kleinere kans op inbraak. Bijvoorbeeld als je huis bouwkundige of elektronisch beveiligd is. Hiervoor worden certificaten uitgegeven zoals het Beveiligingscertificaat ‘Veilige Woning’ van de politie en borgcertificaten.

Tips

  • Ook als je huis goed is beveiligd, moet je zorgvuldig met je woning omgaan. Sluit dus bij afwezigheid de ramen en deuren. En zorg dat je precies weet hoeveel sleutels er zijn van je huis en waar die dan zijn. Want een verzekering dekt geen inbraak die je zelf had kunnen voorkomen.
  • Controleer eens in de vijf jaar of je verzekerde bedrag nog voldoende is.