Hypotheekvormen voor starters

Voorheen waren er veel verschillende hypotheeksoorten. Zeker voor starters valt dat nu reuze mee. Voor starters gelden sinds 1 januari 2013 namelijk nieuwe belastingregels rond de eigen woning en de hypotheekrenteaftrek. Volgens deze regels moet je de gehele lening binnen 30 jaar minimaal annuïtair aflossen om recht te houden op hypotheekrenteaftrek. De meeste starters zijn daarom dus beperkt in hun keuzevrijheid: je gaat voor een annuïteitenhypotheek, of een lineaire hypotheek. Tevens zijn dit nog de enige hypotheekvormen waarbij je NHG kun toepassen voor de aankoop van je eerste woning.

Het klinkt vervelend dat je beperkt bent, maar het maakt het er ook een stuk overzichtelijker door. Verplicht aflossen verbetert bovendien je schuldpositie. Natuurlijk zijn de lasten hierdoor vaak wel hoger en dat moet je kunnen opbrengen. Nu, maar ook in de toekomst.

Overzicht
We hebben beide hypotheekvormen in een schema gezet. Wil je weten welke manier van aflossen het beste bij jouw situatie past? Klik op de hypotheekvorm voor meer informatie en de voor- en nadelen. Voor advies kun je natuurlijk altijd bij een hypotheekadviseur terecht.

Kenmerken

Soort Aflossing  Wat betaal je? Netto maandlast Bruto maandlast
Lineair Iedere maand
hetzelfde bedrag
Rente én aflossing  Dalend  Gelijk aflossingsdeel,
dalend rentedeel
Annuïteit  Iedere jaar
een hoger bedrag
Rente én aflossing   Stijgend Elke maand hetzelfde

Wil je de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek goed vergelijken?
Vul dan onderstaand formulier in!

De ingevulde gegevens worden verstuurd naar: H.G. Financiële Coaching B.V. , ingeschreven in het register van de AFM onder nummer 12018139.