Hypotheek afsluiten

hypotheek afsluitenNa het tekenen van het koopcontract komen het afsluiten van de hypotheek, eventueel een taxatie, de opleveringskeuring, eigendomsoverdracht en de oplevering zelf om de hoek kijken. In de meeste gevallen koop je een huis niet van vandaag op morgen. Waarschijnlijk heb je je al flink verdiept in de verschillende hypotheekvormen en heb je een keuze gemaakt voor de hypotheek die het best bij jouw wensen past.

Het moment om een hypotheekofferte op te (laten) vragen, is direct na het tekenen van een (voorlopig) koopcontract. Dan ben je voor de duur van de offerte zeker van de rente die daarop staat. Ook als de rente in de tussentijd stijgt.  Wanneer je een offerte aanvraagt, let er dan op of er aan het aanvragen, annuleren of verlengen van een offerte kosten verbonden zijn.

Offertes aanvragen
Vraag een offerte die geldig blijft tot het tekenen van de hypotheekakte. Voor het aanvragen van een offerte moet je een aanvraagformulier invullen. Veelal gebeurt dit online en met behulp van een adviseur of medewerker van de bank. Vaak moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. Daarnaast heb je een loonstrook nodig, een overzicht van je eventuele andere leningen en de gegevens van de aan te kopen woning. Je kunt meerdere offertes opvragen, maar je kunt er maar één ondertekenen. Als je een financieel adviseur hebt, is het niet echt nodig meerdere offertes op te vragen. Zo’n adviseur is onafhankelijk en kan nagenoeg alle aanbieders voor je vergelijken. Bij de vergelijking van verschillende offertes moet je erop letten dat ze gebaseerd zijn op dezelfde hypotheekvorm, rentevast periode, inbreng van eigen geld en hetzelfde rendement.

Taxatierapport
Na het tekenen van een offerte, wil de hypotheekverstrekker nog diverse documenten hebben, waaronder een taxatierapport. In dat rapport staat de waarde van de woning vermeld. Op deze manier weet de geldverstrekker precies wat het onderpand van de lening die hij gaat verstrekken, waard is.

Aanvullende eisen
Soms heeft een hypotheekverstrekker ook nog aanvullende eisen. Daarnaast is het sluiten van een opstalverzekering bijvoorbeeld verplicht. Dit vormt echter geen onderdeel van het hypotheekacceptatieproces.
Zodra de hypotheekverstrekker alle benodigde documenten heeft ontvangen en gecontroleerd, kan de hypotheek worden afgesloten. Daarna stuurt de hypotheekverstrekker alle papieren naar de notaris. Zolang je de hypotheekakte niet hebt ondertekend, kun je de koop nog annuleren. Wanneer de reden onder de ontbindende voorwaarden uit het voorlopige koopcontract valt, dan kost het je geen geld. Anders ben je een boete verschuldigd van 10% van de aankoopprijs.