Hoe zoek ik een huis?

Waar-wil-ik-wonen

Je weet in welke plaats je wilt wonen, maar heb je ook al een buurt op het oog? Probeer in ieder geval zoveel mogelijk informatie te vinden over de verschillende wijken en buurten in jouw favoriete woonplaats. Welke voorzieningen zijn er, wat is de afstand tot bijvoorbeeld het openbaar vervoer en is er wel genoeg parkeermogelijkheid in de buurt?

Kijk ook naar de dingen die mogelijk overlast kunnen veroorzaken. Wordt er nog een wijk naast gebouwd? Dan kan dat een hoop geluidshinder opleveren. Sla bijvoorbeeld de lokale kranten erop na. Een eigen buurtonderzoek is natuurlijk het meest effectief. Ook op Funda vind je buurtinformatie. Naast voorzieningen in de buurt, vind je er demografische gegevens, zoals het gemiddelde opleidingsniveau en inkomen en het percentage gezinnen met kinderen.

Bekijk het woningaanbod
Ben je er helemaal uit? Dan kun je echt op zoek. Tegenwoordig is internet natuurlijk de snelste en meest uitgebreide manier, want je kunt ook ín het huis kijken. Funda is waarschijnlijk de meest bekende huizensite, maar vergeet ook Jaap en Zuka niet. In de kranten vind je ook nog steeds huizen die te koop staan. Dat kan handig zijn als je een huis wilt kopen in jouw huidige woonplaats. Vraag familie en vrienden in jouw favoriete woonplaats ook uit te kijken naar te koop staande huizen. Horen of zien ze wat? Dan ben jij er misschien als eerste bij.

Makelaar inschakelen
Is de zoektocht je te omslachtig, of zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun je natuurlijk altijd een aankoopmakelaar inschakelen. Die gaat met jouw woonwensen in het achterhoofd voor jou op zoek.Uiteraard worden hiervoor wel kosten in rekening gebracht. Wil je weten waarvoor? Kijk dan ook eens bij ‘hoe kies ik een makelaar’.

Opletten
Naast het bekijken van foto’s op websites is het ook belangrijk de omschrijving van advertenties te lezen. En probeer tussen de regels door te lezen. Want een ‘knusse woonkamer’ kan bijvoorbeeld een synoniem zijn voor ‘een veel te kleine woonkamer’. Let bij een bestaande woning ook op wanneer het gebouwd is. Oude huizen van voor de oorlog lijken misschien oud, maar zijn soms beter van kwaliteit dan de goedkoop en snel opgezette huizen van vlak na de oorlog.

Tips

  • Neem de tijd voor het oriënteren, zodat je gericht kunt zoeken.
  • Ga bij het vaststellen van je budget uit van wat je maandelijks aan woonlasten kwijt wilt zijn, niet van wat je maximaal kunt lenen.
  • Kijk niet alleen op internet, rijd ook echt even door de buurt, overdag én ‘s avonds.