Hoe kies ik een makelaar?

Hoe kies ik een makelaar?Iedereen kan zich makelaar noemen; het is geen beschermd beroep. Daarom is het verstandig een makelaar te kiezen die is aangesloten bij een brancheorganisatie. In dat geval weet je dat hij een makelaarsopleiding heef afgerond en zich regelmatig moet laten bijscholen. Dit zijn onder meer de makelaars die zijn aangesloten bij VBO-makelaarsNVM of VastgoedPRO en Remax.

Daarnaast kun je bij het kiezen van een makelaar ook letten op de geschillenregeling. Mocht je een geschil krijgen met je makelaar en je komt er samen niet uit, dan kun je naar de Geschillencommissie Makelaardij stappen. Dan moet de makelaar van je keuze wel zijn aangesloten bij: VBO-makelaars, NVM of VastgoedPRO.

Tips voor het kiezen van een makelaar

  • Vraag ook eens rond in je eigen omgeving. Vaak hebben familie, vrienden, collega’s ervaringen met verschillende makelaars. Doe daar je voordeel mee. Tot slot kun je ook kijken naar de verschillende tarieven die makelaars hanteren en welke diensten ze daar voor bieden. Een makelaar mag alleen courtage in rekening brengen, wanneer je daadwerkelijk een huis koopt. Maar als je de opdracht annuleert, kan hij wel al gemaakte kosten in rekening brengen. Zorg dat je daar van tevoren afspraken over maakt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Een makelaar mag overigens ook courtage in rekening brengen als je tijdens de aankoopopdracht zelf een huis vindt. Hij heeft dat recht tot drie maanden na het stopzetten van een opdracht. Mocht je een opdracht annuleren, maak hier dan ook meteen duidelijke afspraken over. Laat alle afspraken die je met de makelaar maakt op schrift vastleggen. Dit om mogelijke misverstanden te voorkomen.
  • Het is heel gebruikelijk te onderhandelen over de hoogte van het makelaarstarief. Het is niet ondenkbaar dat makelaars bereid zijn je een mooi startertarief te bieden.