Financiële zaken

financiële-zakenHeb je een gat in je hand, sta je regelmatig rood of moet je structureel op de ‘kleintjes’ letten? Dan weet jij als geen ander dat geld een portemonnee uitvliegt. En waar het allemaal blijft? Daar heb je soms geen idee van. Als je een huis gaat kopen, lijkt dat alleen nog maar erger te worden. Verlang jij stiekem ook naar de tijd dat je nog thuis woonde of huurde? Misschien heb je iets aan de tips die wij voor je verzameld hebben op financieel gebied.

Heb jij een briljante tip om geld te (be)sparen? Deel ze vooral op onze Facebook-pagina en wissel er tips uit met andere starters.


Houd de stand bij!

Heb jij moeite met overzicht houden? Dan is een online kasboek misschien iets voor jou. Wij hebben er online een aantal voor je gevonden. Welke past bij jou?

  • kasboek.nl
  • yunoo.nl
  • cashflow.nl

Effe checken

Het loont om maandelijks de afschrijvingen van je bankrekening te controleren. Is mijn verzekeringspremie niet per ongeluk twee keer afgeschreven? Kloppen de bedragen? Bovendien, als je weet wat er op je rekening staat, kun je met een gerust hart naar de winkel.


Test je geldkennis

Weet wat je weet voor je geld besteedt! Hoeveel weet jij eigenlijk van pensioenen, lenen, hypotheken en beleggen? De financiële kennistest van de AFM helpt je antwoord te geven op deze vraag. Benieuwd naar je geldkennis? Test het op www.weetwatjeweet.nl.


Zuinig met energie

Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is energie besparen makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Door energie te besparen help je het klimaat, voorkom je vervuiling en spaar je kostbare grondstoffen. En het is goed voor je portemonnee. Slimme tips vind je bijvoorbeeld op www.milieucentraal.nl.

Ook van www.meermetminder.nl heb je misschien al eens gehoord. Daar vind je tips gericht op het besparen van energie in koop- of huurhuizen.


Uitpluizen die folders!

Gooi jij die bergen reclamefolders altijd klakkeloos in de prullenbak? Zonde, want je kunt er veel geld mee besparen door ze even kort door te lezen. Als je meerdere supermarkten in de buurt hebt en iets meer tijd vrijmaakt voor het boodschappen doen, kun je door koopjes jagen of spetterende aanbiedingen inslaan een hoop geld besparen.

Geen zin in of heb je genoeg geld? Gooi dan in ieder geval de folder bij het oud papier. Door te recyclen kun je toch een bijdrage leveren aan een beter milieu. Of je spekt er de clubkas van een vereniging in de buurt mee.


Kijk en vergelijk

Ga bij (grote) aankopen nooit over een nacht ijs. Op internet heb je tegenwoodig heel wat websites die producten bij verschillende aanbieders kunnen vergelijken. Dat geldt ook voor financiele producten als hypotheken en verzekeringen.

Check bij apparatuur als een laptop, wasmachine of een koelkast ook eens het energieverbruik. Misschien levert die duurdere je uiteindelijk toch meer op. Een lagere energierekening bijvoorbeeld!