Een BKR-registratie

40_RosannaendanaWie: Rosanne Jordens en Dana Vos (25 en 23 jaar)
Werk: fulltime filiaalbeheerder en fulltime verkoopmedewerkster in de detailhandel
Inkomen: € 42.000 per jaar
Spaargeld: nee
Huidige woonsituatie: huurflat/bij ouders
Woonwens: samen een huisje kopen

Rosanne: “Toen ik nog op school zat, had ik bijna nooit geld. Ik had een bijbaantje in de supermarkt, maar niet veel zin om te werken. Wel had ik een dure telefoon bij elkaar gespaard met maandelijks een hoge rekening. Het is vaak voorgekomen dat ik domweg het geld niet had om die rekening te betalen. Ik heb ook wel eens een lening afgesloten voor een nieuwe auto en kleding kocht ik op krediet. Dat ging altijd heel makkelijk en ik maakte me er niet al te druk om.  Totdat ik met mijn vriendin een huis wilde gaan kopen. Het bleek dat ik een BKR-registratie op mijn naam had staan. Een hypotheek konden we zo wel op ons buik schrijven. Hoewel we nu alles op orde hebben en beide fulltime werken.”
Dana: “Mijn salaris alleen is niet hoog genoeg om een huis te kunnen kopen. We hebben het overal geprobeerd, maar hypotheekverstrekkers vallen allemaal over haar BKR-registratie. We snappen hun voorzichtigheid wel, maar vinden het eigenlijk niet eerlijk, omdat we nu alles op orde hebben.”

Doopceel gelicht
Rosanne: “Na veel wikken en wegen wilden we het er uiteindelijk bij laten zitten. Dan maar een leuk huurhuis zoeken. Maar een vriend van mijn moeder die bekend is in de financiële wereld kon zich niet voorstellen dat het nooit zou gaan lukken. En dus hebben we de zoektocht voortgezet. Gelukkig, want het is ons uiteindelijk toch gelukt! Daarvoor is wel mijn hele financiële doopceel gelicht. En het kost wel wat administratiekosten om die registratie weg te krijgen. Maar daar heb ik nog geen moment spijt van, want we wonen heerlijk in ons huisje vlakbij het strand.”