Koophuis bezichtigen

vind een huis dat bij je pastHeb je een aantal huizen op het oog? Dan kun je ze gaan bezichtigen. Daarvoor moet je afspreken met de makelaar van de verkoper(s). De bezichtiging is een belangrijk en spannend moment. Je moet op zoveel dingen letten, mogelijk ook dingen waar je zelf geen verstand van hebt. Dan is het handig om een onafhankelijk iemand mee te nemen. Misschien heb je een aannemer in de familie, of een klusser die weet waar op gelet moet worden? Zo niet, dan kan de onze Checklist huis bezichtigen je wellicht helpen.

Checklist 
Tijdens een bezichtiging komt er een hoop op je af. Ga je op pad? Vergeet dan niet je fototoestel en een duidelijke checklist  mee te nemen. Zo zie je niets over het hoofd. Schrijf tijdens de bezichtiging op wat je opvalt in positieve, maar zeker ook in negatieve zin. Dan kun je de huizen goed vergelijken.

Stel vragen!
Ziet een huis eruit als jouw droomhuis? Laat je dan niet te snel verblinden. Vaak kom je ook oneffenheden tegen, als scheuren of vochtplekken. In dat geval vraag je de makelaar naar de oorzaak. De verkoper en de makelaar hebben een mededelingsplicht (artikel 17 van het Burgerlijk Wetboek). Ze moeten jou als potentiële koper zo volledig mogelijk informeren. Van jou wordt verwacht dat je bepaalde zaken onderzoekt, jij hebt namelijk een onderzoeksplicht. Stel dus vooral veel vragen, zodat je na de koop niet voor verrassingen komt te staan.