Aansprakelijkheidsverzekering

aansprakelijkheidsverzekeringOeps, een bal door het raam. Je kunt aansprakelijk worden gesteld als jijzelf, jouw kinderen of jouw huisdieren schade veroorzaken. Schadeclaims kunnen hoog oplopen. Daarom is het verstandig een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) af te sluiten. Een AVP verzekert je tegen schade die je moet vergoeden als je ergens zelf voor aansprakelijk bent. Als je dus per ongeluk een bal door iemands raam hebt geschopt bij een potje voetbal op straat, maar ook als jouw hond de broek van de postbode stukbijt tijdens een enthousiaste begroeting.

Voorwaarden
De meeste verzekeraars verlenen werelddekking, met als voorwaarde dat de verzekerde in Nederland woont. Schade die je maakt met een motorvoertuig valt niet onder de verzekering, omdat dit geregeld is in de motorrijtuigenverzekering. Ook opzettelijk veroorzaakte schade wordt niet gedekt, tenzij veroorzaakt door een kind jonger dan 14 jaar. Ook een schadevoorval tussen twee personen op dezelfde polis is niet gedekt. Het aansprakelijkheidsrisico voor schade aan bijvoorbeeld geleende of gehuurde zaken, is beperkt gedekt.

Verzekerd bedrag 
Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je een bedrag tussen de € 500.000,- en € 2.500.000,- verzekeren. In het geval van letselschade kan het schadebedrag enorm oplopen. Verzeker je daarom voor minimaal € 1.000.000,-.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering? 
De kosten voor deze verzekering zijn afhankelijk van het verzekerde bedrag en het eventueel gekozen eigen risico. Het verschil in premie tussen een lager of hoger verzekerd bedrag is niet groot.

Tip
Heb je kinderen of ben je in verwachting? Bekijk dan goed de voorwaarden van de verzekering. Soms gelden andere voorwaarden als er kinderen in het spel zijn.